Pinul (Pinus silvestris) si bradul (Abies alba)

sint apreciate inca din Antichitate pentru efectul lor benefic asupra aparatului respirator. Medicii egipteni, Hipocrat si practicienii arabi recurgeau deseori la ele. Cele doua specii prezinta mai mult sau mai putin proprietati medicinale echivalente, astfel incit, cu exceptia indicatiilor contrare, o puteti utiliza pe oricare, la alegere.

In scopuri medicinale se folosesc mugurii si acele. Mugurii se recolteaza in februarie-martie, dupa care se lasa la uscat o luna sau doua intr-o incapere bine aerisita (ideal ar fi sa incepeti procesul de uscare printr-o trecere a lor prin cuptor, la foc foarte mic).


Cum se utilizeaza mugurii si acele de brad si de pin?

Infuzie de muguri de brad: se fierb trei linguri intr-un un litru de apa. Se lasa sa infuzeze 15 minute.

Decoct de muguri de brad: se fierb trei linguri la un litru de apa timp de 15 minute.

Decoct de ace de brad: o mina la un litru de apa; se fierbe timp de 30 de minute.

Macerat de muguri de bradi: trei linguri la un litru de apa; lasati sa se macereze timp de doua ore.

Macerat in vin: o mina mare la un litru de vin alb; lasati sa se limpezeasca o saptamina, apoi indulciti dupa gust (aceasta reteta se poate prepara si cu bere).


Ce efecte au bradul si pinul?

Acesti doi arbori poseda proprietati sedative, utile in caz de insomnie sau de afectiuni de origine nervoasa. Pentru o mai mare eficienta, asociati cura de ceai cu bai calmante parfumate cu decoct de muguri de pin sau de brad.

Bradul si pinul sunt buni in cazul afectiunilor cailor respiratorii

In caz de bronsita, o infuzie concentrata de muguri de brad (o mina si jumatate la un litru; infuzare timp de zece minute) va va atenua considerabil simptomele. Puteti face si inhalatii cu infuzie de pin si bai reconfortante antibronsitice cu infuzie de muguri dintr-o specie sau alta. Mentionam in aceasta privinta ca infuziile de muguri de pin, care degajeaza bronhiile, sint excelente pentru astmatici. In fine, raguseala cedeaza usor la citeva gargare cu decoct de muguri de pin. In plus, intrucit poseda o actiune sudorifica, cele doua plante favorizeaza eliminarea toxinelor. in acest caz, va recomand mai degraba un decoct de ace de pin.

Bradul si pinul au efect diuretic

Ceaiurile de pin si de brad sint ideale in cazul problemelor urinare. Daca suferiti de cistita, beti infuzie de muguri intre mese.

Infuzia de brad, foarte calmanta, se foloseste pentru spalaturi in cazul ulceratiilor cutanate, iar decoctul este utilizat ca lotiune pentru varice. O puteti utiliza si in apa de baie, in caz de iritatie vaginala sau vulvara (in cure de o saptamana).

Decocturile de ace de pin, stimulante si fortifiante, ofera excelente bai impotriva oboselii (adaugati trei litri de decoct la o baie calda).

In sfirsit, daca suferiti de guta, adaugati in apa de baie un decoct de muguri de pin (sau dintr-un amestec de muguri si ace).